Tarinan Ytimessä

TARINAN YTIMESTÄ on julkaistu uusi versio 3.2. Maistiainen nyt 85-sivua! Lataa maistiainen tästä. Lataa myös ilmainen ja kätevä VUE-Ohjelmisto, jota tarvitset INDEKSI-KORTTIEN käsittelyssä. ARKIT: Tässä linkit TRANSFORMAATIO KARTTAAN ja KUVIOIHIN. TARINAN YTIMESSÄ 35€. 
BOOKMARKKAA (CTRL+D -- EDGE) sivu niin löydät tien takaisin.

Törmäätkö VALKOISEEN RUUTUUN tai SIVUUN aloittaessasi kirjoittamaan tarinaasi? Haluaisitko tehdä vaikutuksen ÄIDINKIELENOPETTAJAASI? Olisi hulluutta lähteä kirjoittamaan TEOSTA kylmiltään vailla minkäänlaista KARTTAA tai SUUNTAA. Ehkä STEPHEN KING pystyy siihen, mutta on paljon JÄRJESTELMÄLLISEMPIÄKIN TAPOJA. Kymmenien vuosien kirjoitus kokemusta ei välttämättä tarvita kun opetellaan KUVIOITA – jää monet virheet tekemättä ja oikaistaan suoraan parempaan IDEAAN.

Mitä tarinassasi pitäisi tapahtua?

Tämä teos kartoittaa tarinan kerronnallisia KUVIOITA ja RUTIINEJA. Ennen kaikkea METAFORIA joita voit hyödyntää hahmotellessasi OMAA TARINAASI. →Kysyt vain, MITEN tämä KUVIO toimisi minun tarinassani? Tämä on kaikista oleellisin kysymys ja palaat siihen usein.

KUVIOIDEN AVULLA tarinan KERRONNASTASI tulee mielenkiintoista palapelimaista SOVITTELUA. Ja miten PALAPELI sitten ratkaistaan? Sijoittelemalla tietyt väritykset kuuluviksi tiettyihin RYHMIIN, ja vertailemalla näitä kokonaiskuvaan. KOKONAISKUVA on LOPPUKUVA johon tarinasi johtaa (transformoituu).

HYVIN SUUNNITELTU ON PUOLIKSI TEHTY. Ja ehkä jopa enemmänkin.

Kuviot ovat VÄKEVIÄ. Niitä esiintyy kaikissa HYVIN SUUNNITELLUISSA TARINOISSA Tämän teoksen kuvioita on hahmoteltu ELOKUVISTA. Kun tunnistaa ELOKUVASTA kuvion jota käytetään, syntyy NAUTINNOLLINEN ahaa elämys!

KIRJALLISUUS on varmasti myös pullollaan ainesta, mutta itse olen valinnut suoraviivaisemman VISUAALISEN TIEN, joka on ELOKUVAT. Löydätkin jokaisen kuvion sisältä POINTTEREITA ELOKUVIIN, joita voisi olla hyvä katsella. Se on OLEELLISTA ja TÄRKEÄÄ.

Kysymys kuuluu myös – Mikä onkaan näiden tarinoiden YHTEINEN SININEN LANKA. Tämä on myös oleellista ja tärkeää. Mitä yhteistä on RINNAKKAISILLA TARINOILLA joiden SKENET tapahtuvat SAMAN AIKAISESTI. Olen myös alleviivannut kohtia, jotka sopivat transformation kartan kuvioihin. Voit ottaa ne pois jos ne häiritsevät (siksi mukana on OPENOFFICE ja WORD-dokumentit).

Uskon että tästä kaikesta on hyötyä, kirjoititpa sitten KÄSIKIRJOITUSTA, ROMAANIA tai TARINAA VIDEOPELIIN.

Tarkoitus on kirjoittaa / suunnitella SUORAVIIVAISESTI ja YKSINKERTAISESTI ja tuoda esille ERILAISIA LÄHESTYMISKULMIA TARINAAN.

Kuvioiden merkitys on INSPIROIDA TARINAN KERRONTAA – millaista tapahtumaa voisi lainata tai kertoa toisin?

Jokainen tarina ei välttämättä sisällä kaikkia edelläkuvattuja kuvioita, mutta tunnustelemalla niitä elokuvaesimerkkien muodossa voi löytyä tarve juuri tietynlaiselle kuviolle tarinassasi. Se mikä on toiminut suosikki elokuvassasi toimii uudestaankin kun katsot sitä tietyltä uudelta kantilta.

→ Tutki siis annettuja ELOKUVA ESIMERKKEJÄ. FRAGMENTTEJA / OSOITTIMIA. Mikä on niiden sanoma. Mikä on niiden Yhteinen sävel – Valitse ne jotka resonoivat eniten.

Ole hyvä ja keksi myös itse KUVIOITA joihin löytämäsi ELOKUVAESIMERKIT sopisivat.

Tietoa pituudesta ja tapahtumista

Transformaatio kartassa haetaan ns. SININEN LANKA esittämällä SAMANAIKAISESTI TAPAHTUVIA ELOKUVA OSOITTIMIA.
Tämä on tärkeää ymmärtää.
Jos yhtäläisyyksiä löytyy, voidaan niistä tiivistää konkreettisia tapahtumia. Tämä on BEAT-SHEET NELJÄLLÄKYMMENELLÄ YKSIKÖLLÄ. Seuraamalla sitä voi suunnitella 84 minuuttisen tarinan (1h 24 min).


On hyvä kysymys, että onko olemassa mitään kaavaa johon elokuvat sijoitella. Ehkäpä teoria on kauniimpaa kuin käytäntö, mutta kaavamaisuuden haku voi olla inspiroivaa toimintaa.
On myös kaunista tietää, että tarina on SYMMETRINEN (84 yksikköä on 42 kertaa 2, joista saadaan kaksi REVOLUUTIOTA). Siinä on symmetrisiä tekijöitä kuten PAHIKSET SAAPUVAT / HYVIKSET SAAPUVAT, tai vaikkapa PELASTA KISSA / TAPA KOIRA. Kuinka paljon symmetriaa sitten loppujenlopuksi esiintyy, on pieni mysteeri.

Et löydä mistään toisesta teoksesta yhtä kattavaa tarjontaa kuvioita. Kuvioita on yli kaksisataa ja ne voivat todella auttaa sinua kartoittamaan se mitä tarvitset TARINALLESI.

Versio 1.5 tarjoaa nyt tarkemmat tiedot siitä mitä sinun on hyvä tietää ennen kuin alat kirjoittamaan tarinaasi. On monia asioita joita sinun on hyvä tietää kun ANALYSOIT tarinaasi.

Versio 1.7 tarjoaa nyt INDEKSI KORTIT ja VUE ARKIT. Näillä evin pureudut entistä tehokkaammin TARINAASI.

Versio 1.9 lisää mukaan muutaman KUVION, sekä tarkennukset kuinka luoda SCENEJÄ (THREES-metodi). Mukana on myös 104 TUNTEEN LISTA.

Versio 2.0. Uusia KUVIOITA mm. PLAN, MINITARINA, SEKVENSSIT, TÄYDENNYSTEHTÄVÄ ja enemmän.

Versio 2.3. Jälleen lisää KUVIOITA mm. Valehahmo, dystopia, houkutuslintu, hölynpölyä, ympyrä sulkeutuu, retorinen kysymys, satiiri, manööveri, väärässä paikassa väärään aikaan, oikeassa paikassa oikeaan aikaan, fantasia sekä laite / kone.

Versio 2.5. Uusia KUVIOITA mm. TIIMI KOKOON, VANHAT TAVAT, 4 STINKING PILARS, KULISSIEN TAKANA, TURVASATAMA, SALAOVI, HIERARKIA, HEIST, PAHIN PAINAJAINEN, SYMBOLISMI, CATHARSIS, PALJASTAJA, FUTURE CRIME, PLANTING A GUN ja KAHAKKA.

Versío 2.7. Hienoja uusia KUVIOITA: JOHTOLANKA, VÄÄRÄ JOHTOLANKA, IDIOMI, SIMILE, METONYYMI, SYNEKDOOTTI, HYPERBOLE, OKSIMOROONI, ANTONYYMI, VALKOINEN VALHE, ROOLIPELI, FAKTAT, ANASTROPHI, ANAPHORA, METAFORA, PHOBIAT, VÄRIMAAILMA ja INTONAATIO.

Versio 3.0. KOHERENTIMPI ULKOASU. Lisäksi kuvioita: PSYYKE, EI SE OLE MITÄÄN RAKETTITIEDETTÄ, NIMET, POLARITEETTI ja FORMAATTI.

Versio 3.2. Formaattiin uusia elokuva esimerkkejä: AMADEUS, GOOD WILL HUNTING, COLLATERAL, PRESTIGE, LORD OF THE RINGS, SPIDER MAN I ja MATRIX. Lisäksi myös YLIKUORMITUS.

Saat DOKKARIN nyt hintaan 35€. Käytä seuraavaa tilinumeroa:

FI11 8312 0710 0456 48 

ja lisäämällä TILITIETOJEN VIESTIKENTTÄÄN OMAN SÄHKÖPOSTIOSOITTEESI. Kun olet tehnyt TILISIIRRON lähetä sähköposti osoitteeseen juha@olkkonen.art jolloin voin lähettää dokkarin sinulle henkilökohtaisesti sähköpostitse.

Dokumentti on 595 sivua pitkä ja se sisältää 40+261 kuviota. Jos sinulla ei ole WORD-ohjelmistoa niin voit ladata ilmaisen OPENOFFICEN tästä.

Kun OSTAT DOKKARIN NYT — niin saat mahdolliset uudet versiot ILMAISEKSI!

TARINAN YTIMESTÄ on julkaistu uusi versio 3.2. Nyt maistiainen 85-sivua! Lataa maistiainen tästä. Lataa myös ilmainen ja kätevä VUE-Ohjelmisto, jota tarvitset INDEKSI-KORTTIEN käsittelyssä. ARKIT: Tässä linkit TRANSFORMAATIO KARTTAAN ja KUVIOIHIN.

Jos sinulle heräsi kysymyksiä niin ota ihmeessä yhteyttä!

Julkaistu marraskuu 26, 2021

2 Replies to “Tarinan Ytimessä”

  1. Hei, löysin sivullesi, kun Tarinan ytimessä oli sponsoroitu Facebookin uutisvirtaan. Tutustuin tarjontaan ja lukemistani haittasi se, että oli käytetty paljon kapiteelikirjaimia ja toisaalta ei oltu käytetty välimerkkejä (pilkut). Elokuvien analyysiosiossa eli maistiaisessa kapiteelien käyttäminen ei häirinnyt.

    Onnea projektille!

    1. Kiitos Eija! Mahtavaa että löysit TARINAN YTIMESSÄ maistiaisen. En ole kuullutkaan kapiteeleista aikaisemmin, mutta yritän tehdä parhaani jatkossa. Kiitos palautteestasi, juuri tälläistä tarvitaan että asiat voidaan hoitaa jatkossa paremmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *