Tarinan Ytimessä

TARINAN YTIMESTÄ on julkaistu uusi versio 1.5. Lataa maistiainen tästä.

Törmäätkö VALKOISEEN RUUTUUN tai SIVUUN aloittaessasi kirjoittamaan tarinaasi? Haluaisitko tehdä vaikutuksen ÄIDINKIELENOPETTAJAASI? Olisi hulluutta lähteä kirjoittamaan TEOSTA kylmiltään vailla minkäänlaista KARTTAA tai SUUNTAA. Ehkä STEPHEN KING pystyy siihen, mutta on paljon JÄRJESTELMÄLLISEMPIÄKIN TAPOJA. Kymmenien vuosien kirjoitus kokemusta ei välttämättä tarvita kun opetellaan KUVIOITA – jää monet virheet tekemättä ja oikaistaan suoraan parempaan IDEAAN.

Mitä tarinassasi pitäisi tapahtua?

Tämä teos kartoittaa tarinan kerronnallisia KUVIOITA ja RUTIINEJA. Ennen kaikkea METAFORIA joita voit hyödyntää hahmotellessasi OMAA TARINAASI. →Kysyt vain, MITEN tämä KUVIO toimisi minun tarinassani? Tämä on kaikista oleellisin kysymys ja palaat siihen usein.

KUVIOIDEN AVULLA tarinan KERRONNASTASI tulee mielenkiintoista palapelimaista SOVITTELUA. Ja miten PALAPELI sitten ratkaistaan? Sijoittelemalla tietyt väritykset kuuluviksi tiettyihin RYHMIIN, ja vertailemalla näitä kokonaiskuvaan. KOKONAISKUVA on LOPPUKUVA johon tarinasi johtaa (transformoituu).

HYVIN SUUNNITELTU ON PUOLIKSI TEHTY. Ja ehkä jopa enemmänkin.

Kuviot ovat VÄKEVIÄ. Niitä esiintyy kaikissa HYVIN SUUNNITELLUISSA TARINOISSA Tämän teoksen kuvioita on hahmoteltu ELOKUVISTA. Kun tunnistaa ELOKUVASTA kuvion jota käytetään, syntyy NAUTINNOLLINEN ahaa elämys!

KIRJALLISUUS on varmasti myös pullollaan ainesta, mutta itse olen valinnut suoraviivaisemman VISUAALISEN TIEN, joka on ELOKUVAT. Löydätkin jokaisen kuvion sisältä POINTTEREITA ELOKUVIIN, joita voisi olla hyvä katsella. Se on OLEELLISTA ja TÄRKEÄÄ.

Kysymys kuuluu myös – Mikä onkaan näiden tarinoiden YHTEINEN SININEN LANKA. Tämä on myös oleellista ja tärkeää. Mitä yhteistä on RINNAKKAISILLA TARINOILLA joiden SKENET tapahtuvat SAMAN AIKAISESTI. Olen myös alleviivannut kohtia, jotka sopivat transformation kartan kuvioihin. Voit ottaa ne pois jos ne häiritsevät (siksi mukana on OPENOFFICE ja WORD-dokumentit).

Uskon että tästä kaikesta on hyötyä, kirjoititpa sitten KÄSIKIRJOITUSTA, ROMAANIA tai TARINAA VIDEOPELIIN.

Tarkoitus on kirjoittaa / suunnitella SUORAVIIVAISESTI ja YKSINKERTAISESTI ja tuoda esille ERILAISIA LÄHESTYMISKULMIA TARINAAN.

Kuvioiden merkitys on INSPIROIDA TARINAN KERRONTAA – millaista tapahtumaa voisi lainata tai kertoa toisin?

Jokainen tarina ei välttämättä sisällä kaikkia edelläkuvattuja kuvioita, mutta tunnustelemalla niitä elokuvaesimerkkien muodossa voi löytyä tarve juuri tietynlaiselle kuviolle tarinassasi. Se mikä on toiminut suosikki elokuvassasi toimii uudestaankin kun katsot sitä tietyltä uudelta kantilta.

→ Tutki siis annettuja ELOKUVA ESIMERKKEJÄ. FRAGMENTTEJA / OSOITTIMIA. Mikä on niiden sanoma. Mikä on niiden Yhteinen sävel – Valitse ne jotka resonoivat eniten.

Ole hyvä ja keksi myös itse KUVIOITA joihin löytämäsi ELOKUVAESIMERKIT sopisivat.

Tietoa pituudesta ja tapahtumista

Se mitä on luvassa ei ole aivan selvää. TRANSFORMATION MAP voi olla painavaa luettavaa. Siinä haetaan ns. SININEN LANKA esittämällä SAMANAIKAISESTI TAPAHTUVIA ELOKUVA OSOITTIMIA.
Tämä on tärkeää ymmärtää.
Jos yhtäläisyyksiä löytyy, voidaan niistä tiivistää konkreettisia tapahtumia. Tämä on BEAT-SHEET NELJÄLLÄKYMMENELLÄ YKSIKÖLLÄ. Seuraamalla sitä voi suunnitella 84 minuuttisen tarinan (1h 24 min).


Olen alleviivannut oleellisimmat asiat transformation mappiin, sillä kaikki ei mene aina nappiin. Kaikki eivät edes voisi mennä nappiin – sillä tarinoita ja rakenteita on erilaisia, mutta kenties SINUN TARINASI voisi mennä KARTAN mukaisesti?

On hyvä kysymys, että onko olemassa mitään kaavaa johon elokuvat sijoitella. Ehkäpä teoria on kauniimpaa kuin käytäntö, mutta kaavamaisuuden haku voi olla inspiroivaa toimintaa.
On myös kaunista tietää, että tarina on SYMMETRINEN (84 yksikköä on 42 kertaa 2, joista saadaan kaksi REVOLUUTIOTA). Siinä on symmetrisiä tekijöitä kuten PAHIKSET SAAPUVAT / HYVIKSET SAAPUVAT, tai vaikkapa PELASTA KISSA / TAPA KOIRA. Kuinka paljon symmetriaa sitten loppujenlopuksi esiintyy, on pieni mysteeri.

Versio 1.5 tarjoaa nyt tarkemmat tiedot siitä mitä sinun on hyvä tietää ennen kuin alat kirjoittamaan tarinaasi.

Voit tilata DOKKARIN siirtämällä 20€ tilille: 

FI11 8312 0710 0456 48 

ja lisäämällä TILITIETOJEN VIESTIKENTTÄÄN OMAN SÄHKÖPOSTIOSOITTEESI. Kun olet tehnyt TILISIIRRON lähetä sähköposti osoitteeseen juha@olkkonen.art jolloin voin lähettää dokkarin sinulle henkilökohtaisesti sähköpostitse.

Dokumentti on 281 sivua pitkä ja se sisältää enemmän kuin 215 kuviota. Jos sinulla ei ole WORD-ohjelmistoa niin voit ladata ilmaisen OPENOFFICEN tästä.

TARINAN YTIMESTÄ on julkaistu uusi versio 1.5. Lataa maistiainen tästä.

Jos sinulle heräsi kysymyksiä niin ota ihmeessä yhteyttä!

Julkaistu joulukuu 27, 2020

2 Replies to “Tarinan Ytimessä”

  1. Hei, löysin sivullesi, kun Tarinan ytimessä oli sponsoroitu Facebookin uutisvirtaan. Tutustuin tarjontaan ja lukemistani haittasi se, että oli käytetty paljon kapiteelikirjaimia ja toisaalta ei oltu käytetty välimerkkejä (pilkut). Elokuvien analyysiosiossa eli maistiaisessa kapiteelien käyttäminen ei häirinnyt.

    Onnea projektille!

    1. Kiitos Eija! Mahtavaa että löysit TARINAN YTIMESSÄ maistiaisen. En ole kuullutkaan kapiteeleista aikaisemmin, mutta yritän tehdä parhaani jatkossa. Kiitos palautteestasi, juuri tälläistä tarvitaan että asiat voidaan hoitaa jatkossa paremmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *